Kater: do’s & don’ts

  • Berichtcategorie:Happy / Healthy
Of je nu carnaval viert of het er gewoon van neemt nu de kroegen weer langer open zijn… het drinken van een paar drankjes (teveel) kan leiden tot een kater. Zo kun je je behoorlijk ellendig voelen na een avondje stappen. Maar hoe zorg je nu goed voor jezelf als je een kater hebt en kun je een kater voorkomen? Wat helpt wel en wat helpt niet? In dit artikel lees je er meer over. 😉

Waardoor krijg je een kater?

Als je pech hebt, voel je je na een avondje stappen behoorlijk beroerd. Dit komt onder andere door de gifstoffen die in alcohol zitten. Zo kun je last hebben van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, buikpijn en bijvoorbeeld een droge mond. Buikklachten en vermoeidheid komen doordat het lichaam bezig is met het afbreken van de gifstoffen. Hoewel een van de giftige stoffen (acetaldehyde) snel wordt afgebroken door je lever, zitten er nog andere stoffen in alcohol, namelijk de foezelalcoholen. Het afbreken van deze stof duurt langer. Daarom kun je je de volgende dag nog steeds slecht voelen. Daarnaast droogt alcohol uit en kan het je maag irriteren. Dit zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid en een droge mond. Er zijn nog andere redenen waarom je je slecht kunt voelen, maar goed, daar heb je als je dit leest waarschijnlijk niet zoveel aan. Belangrijker is hoe je ervoor kunt zorgen dat je lichaam weer ‘functioneert’ en je je iets beter voelt, toch?

wat_is_een_kater

Tips bij een kater

Wat helpt nu wel en niet als je een kater hebt? Er gaan veel fabels rond en wat jou werkt, hoeft niet voor de ander te werken. Toch zijn er een aantal dingen die over het algemeen goed en minder goed zijn.

Do's

  • Rust! Als je een kater hebt, werkt je lichaam hard om alle gifstoffen af te breken. Hier is energie voor nodig. Gun je lichaam extra rust door bijvoorbeeld vroeg naar bed te gaan en een extra middagdutje te doen.
  • Drink veel water. Hoofdpijn en moe? Je lichaam is waarschijnlijk uitgedroogd. Het drinken van water en thee kan helpen. Ook een kopje koffie kan helpen om je weer wat fitter te voelen, maar zorg er wel voor dat je niet overdrijft. Je nieren moeten namelijk ook werken om de cafeïne af te breken. Is je buik erg onrustig? Een kopje kamillethee werkt verzachtend voor je maag.
  • Eet gezond. Een stevig ontbijt geeft je lichaam de nodige voedingsstoffen en energie. Eet bijvoorbeeld een omelet met tomaatjes en eet tussendoor een banaan. Zo helpt een eitje met het afbreken van de gifstoffen en zijn tomaten rijk aan vitamine C. Bananen zijn daarnaast een goede bron van kalium (een mineraal dat door de alcohol wordt afgebroken). Kalium en natrium reguleren de vochtbalans in je lichaam. Dit betekent dat deze mineralen ervoor zorgen dat je minder lang last hebt van uitdroging.
  • Frisse lucht. Eventjes een blokje om doet wonderen voor je kater. Misschien niet op lichamelijk gebied, maar in ieder geval mentaal. Je voelt je weer iets helderder en fitter, en zeker als het lekker weer is buiten.

Don'ts

  • Junkfood. Ook al heb je misschien behoefte aan een vette hap, dit is geen goed idee voor je lichaam. Deze is al flink bezig met het verwerken van de drankjes. Doe daar nog meer vet bij en je lichaam krijgt het weer druk met afbreken. Daarnaast kan irriterend werken op je maag.
  • Veel suiker. Drink geen drankjes met veel toegevoegde suikers (dus ook geen sinaasappelsap!). Dit kan alleen maar irriterend werken op je maag en zorgt er weer voor dat je lever nog steeds geen rust krijgt. Daarnaast zorgen deze snelle suikers voor veel schommelingen in je suikerspiegel, wat voor een onrustig en trillerig gevoel kan zorgen. Kies in plaats van deze drankjes voor een banaan met bijvoorbeeld een lepeltje notenpasta.
  • Intense workouts. Sporten met een kater is niet zo’n goed idee. Een intense workout om je kater ‘eruit te zweten’, doet meer kwaad dan goed. Je lichaam is namelijk al uitgedroogd en door te sporten wordt dit alleen maar meer. Gun je lichaam rust. Heb je behoefte aan beweging? Ga dan voor een rustige yogasessie of maak een wandeling!
  • Nog meer alcohol. Oké, misschien dat dit niet is wat je wilde horen, maar alcohol tegen een kater is een échte fabel. Het voelt misschien alsof het werkt, maar je lichaam voelt zich er zeker niet beter door. 

Kun je een kater voorkomen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen… Een kater kun je helaas niet voorkomen. Sommige mensen zijn er nou eenmaal gevoeliger voor. Daarnaast kan het per dag verschillen: de ene keer merk je er niets van en de andere keer blijf je het liefste de hele dag in bed liggen.
Dit ligt onder andere aan wat je de dagen vooraf hebt gegeten, hoe vaak je drinkt, hoe groot je bent, je geslacht, je gewicht, je energiepeil etc. Als je erg moe of niet fit bent of simpelweg kleiner en lichter bent, kan je lichaam gewoonweg minder alcohol aan.

De enige manier om zeker een kater te voorkomen, is door niet te drinken. Maar, daar gaat deze blog niet over :P. Een goede tip om de kans op een kater te verkleinen en het beroerde gevoel te verminderen, is door tussen het drinken door regelmatig een glas water te drinken. Dit zorgt ervoor dat je niet te snel drinkt en houd je vochtbalans op peil. Zorg daarnaast voor een lege agenda de volgende dag, zodat je in ieder geval goed kunt uitrusten.

Hopelijk helpen deze tips je na een avondje dansjes & drankjes! Heb je nog meer tips? Laat het weten via een reactie of stuur een DM op insta!

Kun_je_een_kater_voorkomen

Geef een antwoord

Geef een antwoord