Manipura: het derde chakra

  • Berichtcategorie:Yoga

Het krachtcentrum, 3e chakra, van het lichaam en het thema van de maand augustus: het manipura chakra. In deze blog lees je waar het voor staat, welke eigenschappen en elementen bij dit chakra horen, hoe je kunt merken dat het in of uit balans is én hoe je eventueel die balans kunt herstellen.

Waar staat Manipura voor?

Manipura is een Sanskriet woord dat vertaald kan worden als ‘fonkelend juweel’. Het is het derde chakra, net boven je navel richting de wervelkolom gelegen. Dit chakra wordt ook wel navelchakra of zonnevlecht chakra genoemd. 

Eigenschappen

Het bijbehorende element is vuur en het chakra hoort bij het zomerseizoen. De kleur van het manipura chakra is geel, net als de zon. 

Het staat voor innerlijke kracht, wilskracht, daadkracht, discipline, groei en transformatie. 

De zin die hierbij hoort, is ‘Ik kan…’ en daarmee staat direct het thema van deze maand centraal: ik kan groeien, ik kan veranderen. Door dit chakra te openen, kunnen we de mooie zomerse energie omzetten in stappen richting onze dromen en doelen.

Samenhang tussen chakra 1, 2 en 3

Vanuit muladhara, het eerste chakra gelegen bij je stuit, voelen we ons gegrond, stabiel en verbonden met moeder aarde. 

manipura chakra en het vuur-element

Vanuit daar gaan we naar het tweede chakra, svadhisthana, oftewel sacrale chakra, gelegen net onder je navel, waar we ons mogen uiten, verlangens en passie voelen, emoties ervaren en deze omzetten in beweging. De verbinding tussen deze twee chakra’s en hun eigenschappen creëert energie: de energie die samenkomt bij manipura, het derde chakra. Hier schuilt onze innerlijke kracht en zetten we onze verlangens om in groei en verandering. 

Vuur is een actief element dat kan groeien en iets kan transformeren. Manipura helpt ons dus om in onze kracht te staan en ons innerlijk vuur te voelen. 

Balans vs. Disbalans

Als manipura in balans is, voel je je energiek en ervaar je de discipline die nodig is om je doelen te bereiken. Je bent zelfverzekerd, daadkrachtig en bewust van de keuzes die je maakt. Op fysiek gebied merk je dat je spijsvertering en metabolisme goed werken. Het chakra is namelijk gelegen bij veel spijsverteringsorganen, zoals de maag en de lever. Fysieke disbalans kan zich daarom op deze plekken uiten.

Wanneer je derde chakra uit balans is, kun je vermoeidheid, onrust, onzekerheid en angst ervaren. Ook je spijsvertering of metabolisme verslechterd, je hebt bijvoorbeeld last van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, darm- of maagproblemen. Als het chakra overactief is, kan dat weer leiden tot maagzuur of prikkelbaarheid en agressie naar jezelf of anderen.

Tips voor meer balans

Vaak ervaren we disbalans omdat het eerste chakra, muladhara, onvoldoende geactiveerd is. We voelen ons niet gegrond en daardoor angstig en onzeker. Dit kan er ook toe leiden dat je niet weet wat je verlangen of passie nu precies is (svadhisthana). En als je dat niet weet, kan jouw energie nergens naartoe en niet doorstromen. Door te mediteren en door yoga kan die balans weer herstellen.

Daarnaast kun je de balans voor specifiek manipura herstellen en behouden door middel van het volgende:

  • Eten met gele (pure) voedingsmiddelen (zoals gele paprika, gele courgette, kurkuma, mango’s en bananen) en gekruid eten (bijvoorbeeld met peper en chili)
  • Mediteren als de zon opkomt (het liefst buiten of voor het raam) en je focussen op de warmte en de zonnestralen.
  • Kaars branden en visueel mediteren op het brandende vuur van de kaars. Hierbij probeer je de aandacht en je volledige focus bij de vlam te houden (makkelijker gezegd dan gedaan, trust me! ;))
  • Yoga met twists en gericht op het detoxen van je lichaam. Door oude dingen los te laten, creëer je daadwerkelijk ruimte voor iets nieuws.
tips voor balans in het manipura chakra

Augustus: manipura maand!

Naast de bovenstaande tips is de hele maand augustus op mijn YouTube-kanaal Yoga met Lot gericht op het openen van het derde chakra. Wil jij die mooie zomerse energie omzetten in groei en verandering, door middel van yoga en meditatie? Abonneer je dan op mijn kanaal en flow mee!

Geef een antwoord