Mijn yoga-journey

  • Berichtcategorie:Yoga

Dat wat ooit begon op advies van de dokter en uit eigen pure wanhoop en nieuwsgierigheid, is yoga inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van mijn dagelijks leven. Mijn yogamat is al meerdere jaren mijn beste maatje! Hoe dat zo is gekomen en wat yoga voor mij betekent, lees je in dit blog.

Hoe het ooit begon

Hoewel ik ongeveer 5 jaar geleden mijn eerste fysieke yogales volgde, kan ik me nog goed herinneren dat ik als puber een yoga-app op mijn mobiel had. Tijdschriften, blogs en filmpjes over mindfulness, gezondheid, geluk en beweging waren altijd mijn go-to. Maar dan eerder een obsessie dan een gezonde interesse. Mijn zelfbeeld was destijds ontzettend destructief. Ik wilde afvallen en mooi zijn zoals de meiden op de covers en bij de artikelen. Ik was altijd bezig met wat ik beter kon doen en hoe ik er beter uit kon zien. Yoga begon destijds dus als een workout en een moetje, zonder enige diepgang. Toen ik op mezelf ging wonen, ging studeren (en vooral ging stappen), had ik het yogaboek al gesloten. Tot een aantal jaren geleden, toen mijn burnout-traject startte. Vanuit alle kanten hoorde, las en zag ik steeds meer over yoga. Zelfs de huisarts en de psycholoog begonnen erover. ‘Yoga werkt goed tegen stress, net als meditatie. Probeer het eens uit.’ Oké… als het kan helpen, ga ik het proberen. Ik was inmiddels weer wat aangesterkt en nieuwsgierig geworden naar deze hype. Daarnaast wilde ik niets liever dan beter worden en was ik wanhopig genoeg om álles te proberen.

yoga_het_begin

Mijn eerste yoga-les

Mijn verwaarloosde sportabonnement kwam ook nog eens goed van pas, omdat er in de gym yogalessen werden gegeven. Ik had niets te verliezen, dus ik meldde me aan voor mijn eerste les. Ik kan me dat ongemakkelijke gevoel toen ik binnenstapte nog goed herinneren. In de hoop dat niemand me zag, ging ik helemaal achteraan liggen. Oh boy, ik heb me nog nooit zo onhandig gevoeld als toen. Mijn lichaam wist niet wat het overkwam. Die onmogelijke houdingen, het ‘blijven’ ademen… ieder spiertje in mijn lichaam werd hard aangepakt. De yogalerares en alle mensen in de zaal leken wel van een andere planeet! Hoe deden ze dat toch, en hoe kon iedereen zo rustig zijn… ik had het gevoel dat iedereen naar me keek. Het ergste vond ik nog de eindontspanning op het laatste… Ontspannen? Rusten? Mijn gedachten gingen als een razende tekeer. Ik was zo blij toen we weer gingen zitten en de les eindelijk voorbij was. De yogalerares zei op het einde: weet dat de echte yoga begint zodra je de mat afstapt. ‘Ja vast, laat me maar gaan,’ dacht ik. Met pijn en moeite stond ik verbaasd op. Mijn spieren heb ik nog meerdere dagen gevoeld. Maar het gekke was dat ik goed kon slapen en aan het denken werd gezet. Mijn nieuwsgierigheid werd de daarop volgende dagen alleen maar groter. Oké, we gaan het nog een keertje proberen. Wat heb ik te verliezen, toch? Precies. Na een paar lessen merkte ik al wat vooruitgang en voelde ik me daadwerkelijk sterker, kreeg ik er lol in en kon ik zelfs beter ontspannen. What’s happening? Ik was om. Van 1 keer in de week naar 2 keer in de week, naar het halen van mijn eigen matje en vervolgens thuis wat oefenen via online video’s. Ik had mijn nieuwe obsessie gevonden, maar dit keer wel met een andere mindset. Ik wilde steeds meer weten over yoga en over mezelf.

Acceptatie, bewustwording, reflectie

Inmiddels sta ik, als het even kan, dagelijks op mijn mat. Al is het maar 5 minuten! Yoga is ontzettend belangrijk geweest bij het herstellen van mijn burn-out en bij het voorkomen van een nieuwe. Daarmee bedoel ik niet dat het een medicijn is, maar eerder een tool waarbij ik regelmatig in kan checken. Door yoga leer ik telkens weer naar binnen te keren. Hoe voel ik me, wat merk ik, wat heb ik nodig en wat heeft mijn lichaam nodig? Voor mijn burn-out stond ik nooit stil bij kwaaltjes, waardoor ik uiteindelijk werd gedwongen om te pauzeren. Door op zoek te gaan naar de stilte en bewuster te worden, leerde ik mezelf beter kennen en ontdekte ik waar het mis is gegaan en kan gaan. Daarnaast is het een acceptatieproces. Jezelf leren kennen met al je innerlijke demonen is een continue en confronterende reis. Iets waar ik ook nu nog sommige dagen moeite mee heb. Maar dit is wel nodig voor mij om goed voor mezelf te kunnen zorgen. Acceptatie, bewustwording, reflectie, ontspanning & beweging… dat is wat yoga me ooit bracht en nu nog steeds brengt. Daarnaast is het natuurlijk ook een flinke workout soms, en ben ik er zeker leniger van geworden. Maar daar waar dit eerst mijn hoofddoel was, is dat het al lang niet meer. Inmiddels ben ik ook gek op yin yoga, een stijl waarbij je fysiek niet zwaar werkt maar mentaal wel. Dit vond ik eerst helemaal niets! Yoga, daarbij moet je gewoon bewegen en zweten! Dacht ik eerst. Dankzij de yoga-opleiding en het lezen van boeken, luisteren van podcasts en het volgen van lessen, ben ik veel meer open gaan staan voor de diepere lagen van yoga.

Inmiddels...

Mijn eigen ervaring met yoga wil ik maar wat graag delen met anderen. Als het mij heeft geholpen, kan het anderen ook helpen. Daarnaast vind ik het zweverige stigma ontzettend misplaatst. Mede daarom ben ik eind 2021 begonnen met de yoga-opleiding, voor mijn eigen verdieping en zodat ik les kon geven. 

Dat yoga eerder een levensstijl is dan een workout, werd extra bevestigd tijdens de opleiding. Ik realiseer me telkens weer dat yoga en alles daaromheen iets is voor het leven, waar je telkens iets nieuws ontdekt en nieuwe dingen over leert. Dat ik dit nu mag delen met anderen, daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Inmiddels geef ik wekelijks les bij Semesta – Yoga en Bewustzijn in Roermond én ben ik sinds kort mijn eigen YouTube-kanaal gestart om meer mensen kennis te laten maken met yoga. Online lessen hebben mij ontzettend geholpen bij mijn eigen practice en bij het regelmatiger op mijn matje verschijnen. 

Benieuwd? Kijk dan eens op mijn YouTube-kanaal Yoga met Lot en lees hier de tips voor het volgen van online lessenTips voor het volgen van online yoga-lessen.

yoga_met_lot

Geef een antwoord