Mindful eten

  • Berichtcategorie:Happy / Healthy

Door onze drukke agenda’s en lange to do-lijsten doen we alles het liefst zo snel mogelijk, waaronder eten. Toch brengt bewust, oftewel mindful eten, veel voordelen met zich mee. In dit artikel lees je welke voordelen dit zijn en lees je enkele tips over hoe je meer mindful kunt eten (zonder dat je uren bezig bent).

Wat is mindful eten?

Vaak zijn we niet echt bewust bezig met onze maaltijd. We eten regelmatig achter de laptop tijdens het werk of onderweg in de auto. Mindful eten betekent dat je bewust bezig bent met dat wat je eet. Het is een manier om met voeding om te gaan, waarbij je daadwerkelijk de tijd neemt om te eten en aandachtig proeft.

De voordelen van mindful eten

Mindful eten kent verschillende voordelen. Zo genieten we meer van onze maaltijd, het is goed voor onze spijsvertering én het zorgt ervoor dat we niet teveel eten. Daarnaast zorgt het indirect voor meer rust en minder stress. 

mindful_eten_is_gezond

#1. Je voelt beter en sneller wanneer je vol zit

Door goed te kauwen, ben je langer bezig met je maaltijd. Dit zorgt ervoor dat je hersenen de tijd krijgen om het histamine-hormoon aan te maken. Dit hormoon wordt ook wel het verzadigingshormoon genoemd, omdat deze een signaal naar de hersenen terugstuurt zodra je vol zit. Op deze manier eet je niet teveel. Het aanmaken van histamine gebeurt ongeveer 15 tot 20 minuten nadat je de eerste hap hebt genomen.

#2. Voedingsstoffen worden beter opgenomen

Goed kauwen zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Dit heeft uiteindelijk weer een positief effect op je spijsvertering. Ook voorkomt het een opgeblazen gevoel.

#3. Je leert te luisteren naar je lichaam

Door mindfulness-oefeningen zoals deze, oefen je indirect met het luisteren naar je lichaam. Je wordt bewuster van wat je lichaam nodig heeft qua eten, zowel de portiegrootte als uiteindelijk de voedingsstoffen. Ook kun je op deze manier bewust worden van de keuzes die je maakt en waarom je deze maakt. Deze inzichten helpen ook weer bij het creëren van een gezonde(re) levensstijl.

#3. Meer genieten!

Je eten smaakt beter. Dit komt enerzijds doordat je daadwerkelijk proeft en aandachtig bezig bent met je maaltijd, anderzijds doordat meer kauwen voor meer speeksel zorgt, wat meer smaken laat vrijkomen.

Tips om (meer) mindful te eten

Waarschijnlijk heb je geen uren de tijd voor je maaltijden – en gelukkig hoeft dat ook niet. Zo zijn er een paar kleine tips die je helpen om meer mindful bezig te zijn met je eten.

Tip 1. Rest & digest

Je spijsvertering kan alleen maar goed werken als je relaxed bent. Zo activeer je namelijk het parasympatisch zenuwstelsel waarin je lichaam in de Rest & Digest modus komt. Neem daarom voor én na je maaltijd 1 tot 2 minuten om je ogen te sluiten en je even te concentreren op je ademhaling. Probeer je uitademing langer te maken dan je inademing (zonder dat je het forceert). Dit zorgt namelijk voor meer rust en het verlaagt stress. Is dit niets voor jou? Zorg er dan in ieder geval voor dat je niet direct na het eten verder gaat met je to do’s maar eventjes een momentje pakt om stil te zitten.

Tip 2. Vermijd afleiding

Eet aan tafel zonder televisie, telefoon, laptop of andere afleidingen. Bijna niemand kan écht goed multitasken. Als je meerdere dingen tegelijk doet, betekent het over het algemeen dat iets minder aandacht krijgt. In de meeste gevallen is dit het eten van je maaltijd, omdat dit iets is waar je over het algemeen niet bij hoeft na te denken.

Tip 3.Neem de tijd

Kauw meer en neem kleine happen, leg wat vaker je mes en vork neer en drink zo nu en dan een slokje water tijdens je maaltijd. Je kunt ook het aantal kauwbewegingen tellen, om op deze manier je aandacht erbij te houden.

Tip 4. Gebruik je zintuigen

Probeer je aandacht te richten op wat je proeft, de structuur van het eten, de geur etc. Dit zorgt er tevens voor dat je meer tijd neemt voor je maaltijd, bewust wordt van dat wat het je lichaam brengt én dat je dankbaarder bent voor je eten. Indirect zorgt dit ook nog voor minder stress (en dat kunnen we allemaal wel gebruiken, toch? ;)).

Mindful_en_bewust_eten

Kortom...

Probeer deze week wat vaker de tijd te nemen, meer te kauwen en mindful eten vaker toe te passen. Als je gewend bent om normaal alles snel te eten, begin dan klein met één maaltijd per dag. Hoe vaker je dit toepast, hoe makkelijker het gaat en hoe meer voordelen je hiervan merkt.

 

Heb jij nog vragen over hoe je mindful of gezonder kunt eten? Neem dan contact op via het contactformulier of stuur een berichtje via Instagram.

Geef een antwoord