Door corona zijn online lessen steeds populairder geworden. Gelukkig maar! want online les volgen is ontzettend leuk. Het geeft je vrijheid om waar en wanneer jij maar wilt op je matje te staan. Zelf ben ik al een aantal jaren fan van het volgen van online lessen, omdat ik het fijn vind om op mijn eigen tempo en in mijn eigen omgeving yoga te doen. Toch hoor ik regelmatig dat mensen de yogastudio zien als hun enige manier om er volop voor te gaan. Daarom deel ik graag een paar tips die mij ook nu nog helpen om goed en veilig een online les te volgen.
Luister naar je lichaam
Hoewel deze tip natuurlijk eerder een moetje is en altijd geldt, is dit voor het volgen van online lessen al helemaal belangrijk! In de studio kijkt een docent mee en voorkomt dat je verkeerd in een houding staat en in het ergste geval jezelf blesseert. Thuis is dit (heel erg waarschijnlijk) niet het geval. Let daarom goed op jezelf. Voel in het begin van de les heel bewust of je ergens rekening mee moet houden (pijntjes, blessures, spanning). Probeer nieuwe of lastige houdingen eerst in een fysieke les of vraag je yogadocent of het goed gaat en ga vooral niet over je eigen grenzen heen. Als iets pijn doet of als je twijfelt of je het wel goed doet, doe het dan niet of pak een makkelijkere optie. Je kunt ook altijd een berichtje sturen via mijn Instagram-kanaal @smilea_lot als je vragen hebt over een bepaalde houding. Het laatste wat je wilt, is jezelf blesseren en vervolgens helemaal geen yoga meer kunnen doen, toch?!
Je eigen spullen
Een eigen yogamat is natuurlijk het belangrijkste als je online lessen wilt volgen. Daarnaast zijn een aantal probs erg handig om aan te schaffen, vooral als je van plan bent om regelmatig online of zelf yoga te doen. Er zijn ook een aantal alternatieven voor probs die je waarschijnlijk al thuis hebt liggen.
Mijn favoriete en inmiddels onmisbare probs zijn yogablokken en een riem.
- Yogablokken kunnen ervoor zorgen dat houdingen prettiger, effectiever en/of juist uitdagender worden. Een prima alternatief hiervoor zijn dikke boeken. Let er wel op dat deze minder stevig zijn dan blokken en sneller verschuiven.
- Een yogariem is ook ontzettend fijn, omdat je dan soms net wat meer uit een houding kan halen. Als een bepaalde houding niet goed lukt (bijvoorbeeld door te korte spieren) of als je juist meer ontspannen wilt stretchen, is een riem handig. Als alternatief kun je ook een (niet-elastische) sjaal of handdoek gebruiken.
Andere probs die vaak worden gebruikt, zijn bolsters en meditatiekussens.
Ps. Zorg ook voor één (of meerdere) dekens en/of kussens, bijvoorbeeld voor onder je knieën, om op te zitten en voor de eindontspanning
Zorg voor een rustige plek
In de yogastudio word je (als het goed is) niet gestoord en is alles ingericht voor de les. Thuis is dit meestal nét een beetje anders. Om het meeste uit je online les te halen, is het belangrijk om de plek zo yoga-achtig mogelijk te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gezinsleden of huisgenoten weten dat je bezig bent en even niet gestoord kan worden. Volg de les eventueel met oordopjes (noise-cancelling oordopjes zijn een geweldige uitkomst!) of kijk of je naar een andere kamer kunt waar je de deur dicht kan doen. Als je de ruimte hebt, kan het helpen om een apart hoekje of een kamer zo in te richten dat je yogamat en al je spulletjes al klaar liggen. Dan kan er ook niets meer tussen jou en je practice komen, toch ;).
Voorkom afleiding
Als je via je mobiel of via je laptop een les volgt, zet dan je meldingen uit. Het laatste wat je wilt, is popups van mails, appjes of likes op je social posts. Door je mobiel op stil te zetten, kun je veel beter ontspannen en je focussen op de les. Naast meldingen is het ook belangrijk dat je zorgt voor een goede internetverbinding. Zo weet je in ieder geval zeker dat je tijdens je zonnegroeten niet geïrriteerd je router hoeft te resetten (geloof me, daarna heb je veel minder zin om weer op je matje te stappen).
Creëer je eigen studio
Hoewel de yogastudio hier natuurlijk voor gemaakt is, kun je thuis ook veel doen om de juiste sfeer voor je yogales te zetten. Denk aan kaarsjes, gedimd licht, geurolie of wierook en bijvoorbeeld een muziekje op de achtergrond.
Onder mijn online lessen zet ik geen muziek. Muzieksmaak is zo persoonlijk en het is veel belangrijker dat ik goed hoorbaar ben. Maar, je kunt natuurlijk wel zelf een fijne playlist opzetten. Volg je de les via je mobiel, gebruik dan je laptop of je tablet en kijk eens tussen mijn spotify-playlists die speciaal voor yogalessen gemaakt zijn. Je kunt natuurlijk ook een eigen playlist maken of een andere zoeken (zoek maar eens op meditatie of yoga!)
Neem je tijd voor de eindontspanning
Deze tip zet ik er vooral neer omdat ik mezelf hier nogal vaak schuldig aan heb gemaakt, haha! Het is zo verleidelijk om direct na de eindontspanning weer verder te gaan met je dag of om deze zelfs niet af te maken. Dat terwijl die laatste paar minuten misschien wel het belangrijkste zijn van de hele yogales. Even navoelen, reflecteren en loslaten. Ook na een yogales is het zo fijn om even iets voor jezelf te doen, stil te zijn of in je journal te schrijven. Voor mij is dit een steeds belangrijker onderdeel geworden van mijn eigen yoga-practice. Probeer het eens, gun jezelf net wat meer tijd voor de eindontspanning en als het lukt ook nog even wat extra tijd voor na je yogales (er is immers niemand anders die je die tijd gaat geven ;)).

Veel plezier met het volgen van online lessen! Ps. vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube-kanaal – Yoga met Lot (delen met anderen wordt natuurlijk ook erg gewaardeerd :)).
Heb je zelf nog tips, laat het weten via een DM op Instagram!