Als je regelmatig yogalessen volgt, is de kans groot dat je het woord chakra al eens hebt gehoord. Met name het ‘openen van je chakra’ is een bekend thema voor een yogales. Maar wat zijn chakra’s nu eigenlijk, wat heeft yoga ermee te maken en welke chakra’s zijn er? In dit blog lees je hier meer over.
Wat zijn chakra's?
Chakra is een Sanskriet woord dat, als je het letterlijk vertaalt, ‘wiel’ betekent: een draaiend wiel dat energie door ons lichaam laat stromen. Met andere woorden: chakra’s zijn energiecentra, oftewel punten waar energie, chi, samenkomt.
In de yoga wordt uitgegaan van 7 ‘hoofd’-chakra’s (er zijn echter nog veel meer chakra’s in het lichaam). Elk van deze 7 chakra’s heeft specifieke eigenschappen, een eigen kleur en een eigen element. Ze bevinden zich langs de hele wervelkolom, van je stuit tot aan je kruin.

Ieder chakra staat in verbinding met elkaar. Het is als het ware een continue energiestroom langs alle chakra’s. Als al deze energiecentra in balans zijn, stroomt de energie vloeiend van de ene naar de andere chakra door je lichaam. Maar, deze energiestroom kan ook ergens knel komen te zitten als je chakra’s niet in balans zijn. Onder andere door yoga, meditatie en ademhalingstechnieken kunnen deze chakra’s weer openen, waardoor er weer balans is.
De 7 chakra's
Hoewel er dus veel meer chakra’s zijn, wordt er in de yoga uitgegaan van 7 hoofd-chakra’s. Deze bevinden zich langs de hele wervelkolom.
1e chakra: muladhara (wortelchakra)
Deze bevindt zich helemaal onderaan de wervelkolom bij je stuit. Het wortelchakra staat voor veiligheid, gronden, stabiliteit en wordt ook wel gezien als het fundament waar alle andere chakra’s op rusten.
2e chakra: svadhistana (sacraalchakra)
Het sacraalchakra zit net onder je navel en staat voor passie, relaties, seksualiteit, het uiten van emoties, beweging en creativiteit.
3e chakra: manipura (navelchakra)
Het derde chakra bevindt zich net boven je navel. Manipura betekent ‘flonkerend juweel’, wat weer goed past bij haar eigenschappen, namelijk: kracht, energie, controle, discipline, wil, vuur, groei en verandering.
4e chakra: anahata (hartchakra)
Zoals de Nederlandse vertaling al doet vermoeden, ligt deze chakra bij de hartstreek. De eigenschappen zijn onder andere liefde, acceptatie, adem en evenwicht.
5e chakra: vishudda (keelchakra)
Het vijfde chakra bevindt zich bij je keel, dichtbij je schildklier. Het kenmerkt zich door: communicatie, mantra’s, stofwisseling en reiniging (detox).
6e chakra: ajna (derde oog-chakra)
Het ajna-chakra bevindt zich iets hoger dan en in het midden van je wenkbrauwen. De eigenschappen die hierbij horen, zijn perceptie, intuïtie, het geweten en visualisatie.
7e chakra: sahasrara (kruinchakra)
Chakra 7 is het allerhoogst gelegen bij de kruin. Deze staat voor eenheid, bewustzijn, inzicht en wijsheid.
Balans & disbalans
Als alle chakra’s in balans zijn, kan de energie goed doorstromen. Je voelt je energiek, stabiel, sterk, gelukkig en vitaal. Maar als een chakra minder of juist overactief is en de energie niet goed doorstroomt, kun je disbalans ervaren en je bijvoorbeeld ziek, angstig, onzeker of ongelukkig voelen.
Yoga, meditatie en ademhalingstechnieken zorgen ervoor dat lichaam en geest in balans komen (en kunnen blijven). Iedere houding heeft invloed op de energiecentra, de chakra’s, in het lichaam en heeft als doel dat de energie goed door kan stromen waardoor je weer in balans komt. Zo zijn bepaalde houdingen (zoals twists en inversies) bedoeld om de daaraan verbonden chakra’s te stimuleren en te openen.
Ook de ademhaling speelt hierin een grote rol. Als de ademhaling diep, gecontroleerd en langzaam is, kan de energie door alle chakra’s stromen. Zowel bij meditatie als bij yoga ligt de focus dan ook bij het goed en bewust ademen.

Inmiddels weet je al iets meer over de chakra’s en waarom hier veel aandacht aan wordt besteedt in de yoga. Op mijn YouTube-kanaal Yoga met Lot staat de maand augustus in het teken van het derde chakra. Binnenkort verschijnt er op mijn blog nog meer informatie over dit chakra. Wil je alvast aan de slag met het openen en het stimuleren van jouw manipura chakra? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal Yoga met Lot zodat je geen les mist! Je kunt ook alvast kennismaken met dit thema door de eerste powerflow uit te proberen. Enjoy!